Giclée Technisch

Een Giclée-print  is een relatief nieuwe productiemethode die kunstenaars in staat stelt op een hoogwaardige manier kunst te produceren.

De Giclée-print  is een eigentijds drukmedium dat voldoet aan de hoogste eisen die door kunstenaars, musea en kunstverzamelaars aan grafieken worden gesteld. Hierdoor heeft de Giclée-print een gelijkwaardige plaats veroverd tussen de meer bekende traditionele grafiek technieken als de ets, zeefdruk en steenlitho. Ze komen niet in de plaats van deze technieken maar zijn een uitbreiding van het aantal mogelijke technieken. Giclee’s zijn betrekkelijk nieuw maar worden steeds meer gewaardeerd en geaccepteerd. Belangrijke musea zijn al giclees van gerenommeerde kunstenaars aan het verzamelen.

In Amerika is de Giclée al volledig geaccepteerd en bestaat 50% van de gelimiteerde oplagen uit Giclée’s

De hoge kwaliteit inkt (op basis van echte pigmenten) en een piezo-printkoptechnologie, waardoor de inkthoeveelheid en frequentie zeer nauwkeurig in de hand gehouden kan worden, gecombineerd met hoogwaardig papier garandeert een constante hoge kwaliteit.

Doordat voor het vervaardigen van een Giclée het werk allereerst moet worden “gedigitaliseerd” is deze techniek bij uitstek geschikt voor werk wat op een computer wordt ontworpen en waar enkel een digitaal origineel bestaat, de zogenaamde digitale kunst.

Indien een digitaal werk niet in oplage maar slechts éénmaal wordt afgedrukt spreken we van een Monogiclée